D66: Haal Leidenaren uit sociaal isolement

Square

D66 komt met een initiatiefvoorstel voor Leidenaren die niet kunnen werken en niet tot nauwelijks actief zijn in de maatschappij. Het betreft een pilot met participatiemedewerkers voor de duur van twee jaar. Woordvoerder werk en inkomen Lodi van Brussel: “Het is onacceptabel dat deze mensen los zijn komen te staan van de maatschappij. D66 wil dat deze groep ondersteuning krijgt zodat zij weer zelfstandig deel kunnen nemen aan de samenleving.”

Participatiemedewerker
De participatiemedewerker kijkt samen met diegene die dat nodig heeft naar wat er moet gebeuren. Van meegaan naar een mogelijke locatie voor vrijwilligerswerk tot het betrekken van de omgeving om weer een sociaal netwerk op te bouwen. Alles is er dus opgericht dat hij of zij weer zelf actief kan zijn in Leiden.

Het beleidsakkoord van dit college en de participatiewet hebben een gemeenschappelijk doel: alle Leidenaren nemen deel aan de maatschappij. De voorgestelde ondersteuning is gericht op mensen die niet op eigen kracht mee kunnen doen in de Leidse samenleving en al langer gebruik maken van een uitkering. Deze groep heeft vaak te maken met meervoudige problematiek zoals schulden, lichamelijke en/of geestelijke beperkingen. Op dit moment heeft deze groep slechts een aantal gesprekken per jaar met de gemeente, maar er is geen individueel ondersteuningstraject.

Werkterreinen
Eerder constateerde de gemeenteraad dat er nog te weinig wordt samengewerkt tussen de drie werkterreinen (werk/inkomen, welzijn/zorg en jeugd). Het initiatiefvoorstel van D66 brengt de professionals bij elkaar en streeft een nauwere samenwerking na om zo de broodnodige verbindingen te leggen.

Transformatieagenda Sociale domein
Deze pilot past binnen de doelstelling van de transformatieagenda om door innovatieve oplossingen bij te dragen aan een krachtigere samenleving en een structurele besparing op voorzieningen in het sociale domein. Het voorstel wordt nu voorgelegd aan de gemeenteraad en binnenkort besproken.

Lees hier het raadsvoorstel

Comment

One Reply to “D66: Haal Leidenaren uit sociaal isolement”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.