D66 Leiden wil meer ambitie voor mensen met een uitkering!

Square

In de raadsvergadering van 28 mei werd het rapport van de Rekenkamercommissie besproken over de uitvoering van de Participatiewet. Het doel van de Participatiewet is om meer mensen aan het werk te krijgen en, indien werken niet mogelijk is, ervoor te zorgen dat men actief blijft in de maatschappij. De discussie in de raad ging vooral over het bestaande bestand; mensen die langer dan een jaar gebruik maken van een uitkering.

De Rekenkamercommissie wilde inzichtelijk krijgen of de gemeente Leiden goed is voorbereid op die veranderingen en voldoende anticipeert op de financiële risico’s en risico’s voor burgers die aan de decentralisaties kleven. Eerder heeft D66 per motie gevraagd de wethouder om met meer visie en ambitie te komen op het gebied van de Participatiewet. Het gebrek aan visie en ambitie werd ook erkend door de Rekenkamercommissie. Uit de plannen van de wethouder bleek wel één helder doel geformuleerd: dat van de mensen die instromen tot een uitkering daarvan 40% weer uitstroomt per jaar. Verwacht wordt dat die mensen die tot de 40% behoren, relatief makkelijk naar werk begeleid kunnen worden. Met deze percentages zou het betekenen dat meer dan de helft van de mensen per jaar tot het bestaande bestand gaan behoren. Een groep die nu al uit 3.845 mensen bestaat. In het debat erkende de wethouder dat zij als gemeente nog te weinig inzicht hebben in deze moeilijke groep.

We willen dat de wethouder meer ambitie toont voor het bestaande bestand. De moeilijkste groep lijkt nu buiten schot te blijven, dat kan en mag niet de bedoeling zijn.” Aldus woordvoerder Werk & Inkomen Lodi van Brussel. D66 kwam met een amendement (aangenomen met steun van VVD, CDA en groep Kok) om meer ambitie te tonen voor de groep mensen die langer dan een jaar gebruik maakt van een uitkering. In totaal zijn dit 2.847 mensen waarvan er 886 helemaal niet kunnen werken. De aanbeveling die D66 heeft toegevoegd zorgt ervoor dat er een streefwaarde van 7,5% wordt opgenomen voor mensen die langer dan een jaar een uitkering hebben en begeleid kunnen worden naar Re-integratie Leiden om zo weer aan het werk te gaan.

Voor de groep mensen die echt niet kan werken wordt voor 1 januari 2016 in kaart gebracht wat hun positie is op de participatieladder. Dat laatste is belangrijk om beter zicht te hebben op deze groep, de effecten van het participatiebeleid maar vooral om de vervlechting met het domein van de WMO te stimuleren. De decentralisaties zijn pas echt een succes als er meer overlap tussen die drie domeinen plaatsvindt.

Lees hier het hele rapport van de rekenkamer:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.