Politiek vrijwilligerswerk

Square

Het is de maand van de nieuwjaarsrecepties waar iedereen terugblikt, voorspellingen doet of goede voornemens uitspreekt. Hoewel ik zelf geen fanatieke bezoeker ben van deze recepties, is er één die ik niet zou willen missen en dat is de nieuwjaarsreceptie van D66.

Niet omdat het de receptie van mijn partij is of omdat daar het raadslid van het jaar bekendgemaakt wordt. Juist, omdat er op die avond een D66 lid in het zonnetje wordt gezet. Een lid dat het afgelopen jaar enorm zijn best heeft gedaan en zeeën van tijd in onze afdeling heeft gestoken. Tijd die hij of zij vrijwillig besteedt om een bijdrage te leveren aan onze stad.

Vrijwilligerswerk is een van de belangrijkste manieren om mee te doen aan de samenleving. Dat wij die vrijwillige bijdrage belangrijk vinden, blijkt wel uit de verschillende prijzen en waarderingsactiviteiten die er worden georganiseerd. Voor vrijwilligers in de politiek hoor of zie ik daar eigenlijk weinig van. Terwijl er toch veel mensen zich inzetten om verkiezingsprogramma’s te schrijven, campagne te voeren, zitting te nemen in een afdelingsbestuur of raadsleden te ondersteunen in hun werk.

In de politieke wereld zijn vrijwilligers misschien wel één van de belangrijkste steunpilaren van een effectieve politiek. Zou het een aspect zijn waar politici geen aandacht voor durven vragen? Het gevaar van op de ‘eigen borst kloppen’ ligt natuurlijk gauw op de loer. Echter een sterke politieke afdeling zonder vrijwilligers is voor mij ondenkbaar en als politici vrijwilligers in de stad roemen voor hun inzet, dan horen daar hun eigen vrijwilligers toch ook bij?

De prijs voor D66 vrijwilliger van het jaar mocht ik vorig jaar in ontvangst nemen. Ik voel mij nog steeds trots als ik aan die avond terugdenk en de laatste dagen neemt dit alleen maar toe. Hoe dat komt? Omdat ik al weet wie de prijs dit jaar in ontvangst neemt.

Nieuwsgierig naar mijn opvolger? Op vrijdagavond 17 januari wordt de winnaar bekend gemaakt op de nieuwjaarsreceptie van D66 Leiden. Tot dan!

De nieuwjaarsreceptie van D66 Leiden begint om 20:30 in het Scheltemacomplex met o.a. bekendmaking raadslid van het jaar, D66 vrijwilliger van het jaar en speech van Lijsttrekker Robert Strijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.