De Onderwijstour; een tour vol verhalen

Square

MBO opleidingen moeten, net als in het Hoger Onderwijs, het stempel ‘excellent’ kunnen krijgen als zij tot de top behoren. Met dit statement begonnen Alexander Pechtold en Paul van Meenen hun programma voor de onderwijstour in Leiden. Als onderwijspartij maakt D66 een tour langs elf steden om te luisteren naar en in gesprek te gaan met studenten, leraren en ouders over hoe het beter kan in het onderwijs. 

Het statement om MBO opleidingen ook het stempel ‘Excellent’ te kunnen geven past bij mijn partij. Het gaat vaak genoeg over wat er mis gaat in het MBO en het is daarom juist belangrijk om aandacht te geven aan de uitblinkers in het beroepsonderwijs. Ik vind het logisch om niet alleen stil te staan bij wat er mis gaat, maar juist ook bij wat er goed gaat. Dat is een houding die ik in veel van onze standpunten terugzie. Wij zijn optimistisch ingesteld en zien kansen voor de toekomst. Ik geloof dat het beste nog moet komen. Dat dit niet gemakkelijk is geef ik ook toe. Ik zal de laatste zijn die beweert dat iedereen deze houding zo kan of moet aannemen. Het maakt echter wel een verschil als je er zo over denkt en dan geconfronteerd wordt met een ingrijpend verhaal van iemand waarbij het even tegenzit. In het gesprek wat Alexander en Paul met MBO studenten had kwam het ook terug:

Een studente vertelde hoe hard zij moest knokken om überhaupt te kunnen studeren. Het werd steeds moeilijker om haar studie te kunnen betalen. Helemaal, nu een van haar ouders werkloos was geraakt en het haar niet lukte om aan een baan te komen. Meer dan 30 sollicitatiebrieven had zij verstuurd maar zonder resultaat. Haar conclusie was: De maatschappij, die wil mij niet.

Voordat Alexander of Paul ook maar konden reageren sprak een van haar medestudente haar al bevlogen toe. De student zat zelf ook in een moeilijke situatie. Een van haar ouders had zij verloren en ook zij moest hard werken om haar studie te kunnen betalen. Zij wist zelf hoe moeilijk het was, het koste haar tijd en energie maar zoals zelf zei : “Als je positief denkt dan is er een grotere kans dat het wel lukt en dat mensen je willen helpen”.

Het is een momentopname van een dag vol verhalen, die indruk op mij maakte. Juist omdat een medestudent het gevoel kreeg dat zij haar persoonlijke verhaal moest vertellen, om een ander te stimuleren en aan het denken te zetten. Te laten zien dat het ook anders kan. Dit verhaal maakte voor mij mede het succes van de onderwijstour in Leiden.

Kom met uw suggestie voor beter onderwijs  Heeft u ook een suggestie hoe we het onderwijs in Nederland kunnen verbeteren? Stuur uw suggestie in op www.witboekonderwijs.d66.nl.

Comment

One Reply to “De Onderwijstour; een tour vol verhalen”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.