Er was eens…

Square

Het begin van vele sprookjes en mooie verhalen. Vorige week schoot mij dit te binnen toen ik bij de voorstelling Hyllos aanwezig was in het Rijksmuseum van Oudheden. Wat een geweldige plek voor een voorstelling, dat laat weer eens zien dat musea voor meer activiteiten gebruikt kunnen worden.

Gedurende de voorstelling werd duidelijk hoe je “het publiek” jouw verhaal laat zien en waarbij dat van jouw opponent verbleekt. Als je mee gaat in de politiek van de voorstelling ging het alleen maar om wie de beste verhalenverteller is. De waarheid lijkt ondergeschikt en is nauwelijks te achterhalen. Maar wat als de nieuwsberichten die jou bereiken niet betrouwbaar zijn? Hoe weet je welke politicus de waarheid spreekt? Het lijkt een onmogelijke opgave om daar achter te komen.

In het echte leven is het niet anders. Hoe vaak zien wij niet politici die met hun standpunten lijnrecht tegenover elkaar staan. Je hoeft maar de deur uit te gaan en de verhalen van mensen, organisaties, bedrijven slaan je om de oren. De groenteboer, de slager, de supermarkt, de donateurwerver op het station, allemaal hebben zij een verhaal dat zij willen verkopen. Geen verhaal lijkt hetzelfde. Wie heeft er gelijk? U mag het zeggen.

“Hoedt u voor mensen die iets zeker weten!”

Het zijn de woorden van Jan Terlouw waar ik mij goed in kan vinden. Zo ook bij het maken van de keuze in welk verhaal ik geloof. De komende periode komen de verkiezingscampagnes er weer aan. Een stortvloed van verhalen komt op u af. Het is ook niet zomaar een keuze die u op 19 maart heeft te maken.

Als ik u een advies mag meegeven: Hoedt u voor mensen die iets zeker weten, sta open voor twijfel en nuance, let niet alleen op het verhaal dat u wilt horen, maar op wat er bereikt is en vooral welke partij een ambitie heeft die toekomstgericht is voor onze mooie stad. Ik ben benieuwd naar uw keuze!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.