De eigen kracht van Mensen

Square

Verkiezingsprogramma’s, speeches van politici, gemeentelijke stukken. De term eigen kracht van mensen wordt steeds vaker gebruikt. Maar wat betekent het nu eigenlijk en waarom is het zo belangrijk?

Het is een van de belangrijkste argumenten waarom ik lid ben van D66: ‘Vertrouw op de eigen kracht van mensen’. Ik geloof oprecht dat mensen beter in staat zijn om oplossingen te bedenken dan de overheid of organisaties. Elk mens is geboren met kwaliteiten, dingen waar je goed in bent. Als je uitgaat van waar iemand goed in is, dan ben je niet alleen optimistisch ingesteld. Het is een manier van denken die mensen stimuleert om mee te doen, die betrokkenheid versterkt bij mensen en hun eigen omgeving. Maak mensen eigenaar van een probleem en er komen oplossingen die je nooit alleen had kunnen bedenken. Het is daarom zo belangrijk om te investeren in onderwijs, om ruimte te creëren en vrijheid waar die niet is voor mensen zodat zij zelf verantwoordelijk kunnen zijn voor hun leven.

De afgelopen periode zijn deze woorden op zo veel manieren gebruikt dat het niet meer de waarde lijkt te hebben die mij zo dierbaar is. “Ik moet jou in je kracht zetten” of “met eigen kracht heb je geen professionele zorg meer nodig”.

Ik vind het de grootste onzin die je kunt verkondigen. Als je deze woorden wilt gebruiken in verband met de zorg en welke rol mensen daar zelf in kunnen spelen, gebruik het dan als een maatstaf hoe mensen zelfregie kunnen voeren over hun eigen leven. Hoe zij zelf in staat gesteld worden om die regie te nemen.

Laten wij er voor waken dat wij de term niet alleen in negatieve zin gebruiken. Want de eigen kracht van mensen geldt nog wel het meest in positieve zin. Als het gaat om de ervaringen, kennis, ideeën of inzichten die ieder mens heeft. Waar mensen die dat met elkaar delen om hun wereld, stad of buurt te verbeteren, die mensen gebruiken hun eigen kracht pas echt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.