Duurzaam Leiden

Square

Een volle zaal op 10 oktober in de ‘Nieuwe Energie’. Op de Dag van de Duurzaamheid waren er ruim 150 belangstellenden om een conferentie over duurzaamheid bij te wonen. De belangstelling was zo groot dat er zelfs een wachtlijst was. De afgelopen periode is er veel gebeurd op het gebied van duurzaamheid, maar dat het onderwerp zo leeft had ik niet durven dromen.

In het begin van het jaar hebben wij als D66 een duurzaamheidscampagne gevoerd. Juist omdat wij vinden dat de ontwikkelingen in Leiden meer aandacht verdienden. Op de conferentie werd gemeld dat er ondertussen60 lokale initiatieven zijn. Duurzaamheid leeft in onze mooie stad. Maar met 60 initiatieven, meer dan 150 belangstellende en eigenlijk ruim 150 potentiële duurzame ondernemers ligt er nog een flinke uitdaging. Want hoe zorgen wij dat al die ‘energie’ niet verloren gaat. Volgen mij is het sleutelwoord: ‘verbinden’.

“Hoe kun je inzichten van verschillende disciplines bundelen zodat grotere groepen mensen in beweging komen”. Het zijn de woorden van Peter Rijntjes van het Naturalis Biodiversity Center waar ik mij helemaal in kan vinden. De truc is om de krachten te bundelen, bestaande kennis te delen, partnerships aan te gaan zodat wij de Leidse kenniseconomie beter benutten voor een Duurzaam Leiden. Alle belangrijke elementen zijn aanwezig; het Bio Science Park, de universiteit & de hogeschool, urgentie voor het onderwerp etc. Duurzaamheid is meer dan een imago ‘dingetje’ en waar beter dan in Leiden kunnen wij dat laten zien!

Alsof het van tevoren zo was afgesproken werd in de gemeenteraad die avond besloten om extra geld vrij te maken voor duurzame en groene initiatieven, zoals twee duurzaamheidsfondsen, de groene inrichting van de Oostvlietpolder en maatregelen om het fietsgebruik te stimuleren. Belangrijke punten van D66 maar vooral een krachtig signaal dat de Leidse politiek werk wil maken van een duurzaam Leiden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.