Verandering vraagt om innovatie

Square

De komende jaren gaat er veel veranderen in de verantwoordelijkheid van de gemeente. Nu bestaat deze verantwoordelijkheid vooral uit het onderhoud van de openbare ruimte, ophalen van vuilnis en het subsidiëren van cultuur en welzijnsinstellingen.

Vanaf 2015 komen daar allerlei zorgtaken bij die nu nog landelijk geregeld worden. Wij noemen dat één van de decentralisaties, namelijk die van de AWBZ naar de WMO. Stel dat uw kind een beperking heeft en bepaalde zorg nodig heeft, dan klopt u vanaf 2015 aan bij uw eigen gemeente.

Het organiseren van deze zorg vraagt om andere kennis van de gemeente dan nu. Het is natuurlijk een hele andere klus dan bepalen hoeveel parkeerplaatsen er in een bepaalde buurt nodig zijn. Dat hier straks minder geld voor beschikbaar is dan op dit moment op landelijk niveau, maakt het allemaal nog net wat ingewikkelder.

In Leiden is de gemeente ook aan de slag met de voorbereidingen. Zo is er een paar weken geleden besloten dat er meerdere sociale wijkteams in Leiden gaan komen. Het is een mooie eerste stap in een nog hele lange wandeltocht. Wat ik in Leiden hierbij tot nu toe mis zijn vernieuwende ideeën en echte innovatie.

De zorg voor mensen is enorm belangrijk, het mag niet mis gaan. Ik snap dat veel veranderingen veel onzekerheid met zich mee brengen. Het ontslaat gemeentes en organisaties echter niet van hun taak om het zo goed mogelijk en met de beste middelen te organiseren. Neem nu eens deze aanpak:

Een paar jaar geleden was dit ondenkbaar. De digitale middelen die nu beschikbaar zijn brengen deze aanpak dichterbij. Zo dichtbij dat ze in de gemeente Den Haag hier mee aan de slag zijn gegaan.

Ik hoop dat ook de gemeente Leiden open staat voor nieuwe innovatieve ideeën bij het aangaan van deze nieuwe uitdaging.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.